KAJ JE KINEZIOLOGIJA?

Predno lahko pričnemo govoriti o tem, kaj sploh je kineziološka vadba, moramo odgovoriti na vprašanje »Kaj je kineziologija? «. S tem vprašanjem se zagotovo sreča že vsak kineziolog, čeprav je opaziti, da se vsako leto znanje o kineziologiji in kineziologih med ljudmi povečuje (kar je zelo spodbudno).

Kineziologija je veda o gibanju človeškega telesa, ki proučuje gibanje iz biomehanskega in fiziološkega vidika. Proučuje gibanje človeka pri vsakodnevnih dejavnostih, gibanje po poškodbah in med vadbo. Poleg tega pa se ukvarja z vplivom gibanja na človeško telo (pridobivanje mišične mase, izgubo teže, ipd.). Kineziologija je tesno povezana z drugimi vedami, kot so anatomija, biomehanika, fiziologija, psihologija, fizioterapija…

Kaj počnemo kineziologi: pomagamo zdravim posameznikom pri izboljšanju njihovih sposobnosti ali le-te vzdrževati, pomagamo pri preprečevanju (upočasnitvi) določenih bolezenskih stanj, vodenje vadbe po uspešno zaključenem delu rehabilitacije s strani fizioterapije (opravljanje neke vrste postrehabilitacije). Prav tako lahko kineziolog sodeluje z različnimi športniki pri njihovi pripravi (načrtovanje vadbe, preprečevanje poškodb, kineziološka testiranja…), izvajanju vadbe v domu za starejše občane.

Kako izgleda kineziološka vadba? Izvejte več!

Luka Rajh, mag. kin.
______________________________________________

Če imate kronične, nespecifične ali specifične bolečine v hrbtenici (ledveni del, prsni del hrbtenice ali vratu), se srečujete z bolečinami v ramenih, kolkih, kolenih in vam je svetovana nadaljnja vadba pod strokovnim vodstvom, ali pa trpite za kronično boleznijo in bi radi pričeli z gibanjem, prijavite na BREZPLAČNI POSVET in skupaj bomo odkrili kaj je vzrok za vaše težave.

Prijavite se na brezplačni posvet!