Imate težavo z zavedanjem pozicije ledvene hrbtenice?

Že tako enostavna vaja kot je rotiranje medenice naprej in nazaj (vaja 1 in 2) ali kroženje z njo (vaja 3 in 4), vam lahko pomaga pri vaših bolečinah/težavah.

Veliko ljudi, ki je imelo težave z bolečinami v ledveni hrbtenici, izgubi občutek za ledveni del hrbta ➡ ledveni del se “zakrči” (zaklene v eno pozicijo). To pa vodi še v večje težave. Gibanja ne opravljamo v polnih amplitudah, kar pomeni, da so določene strukture bolj obremenjene, običajno se »postavimo« v pozicijo, ki nam nudi olajšanje. Dolgoročno gledano pa se naše težave poslabšujejo, saj se zmanjšujejo obseg gibanja, mišična moč in kontrola hrbtenice med izvajanjem vsakodnevnih opravil. Poleg tega pa se večina kompenzacije opravi z dodatnim iztegovanjem ledvene hrbtenice, kar pripelje do izravnavanja ledvene krivine.

Naučite se gibati s svojo medenico, dobiti občutek v vseh obsegih gibanja in tako boste lažje nadzirali vašo bolečino.

Pozicije ledvene hrbtenice:

  1. Rotacija medenice naprej in nazaj. Več o rotaciji medenice, telesni drži in korekcijskih vajah smo govorili v blogu “Higiena medenice”.
    1. Počasi rotirajte medenico naprej (anteriorno) in nazaj (posteriorno) (vaja 1 in 2 v zgornjem videu).
    2. Poskusite izvajati kroženje (vaja 3 in 4 v zgornjem videu).

Ko se boste naučili gibanja z medenico stoje, poskusite vajo izvajati tudi v kleku in znanje prenašati na vsakodnevna opravila.

Se želite znebiti bolečin v ledvenem delu? Poiščite gumb za brezplačni posvet in si izberite željen termin, kjer se bomo pogovorili, kako vam lahko pomagamo. Gibanje brez bolečin!

Luka Rajh, mag. kin.
______________________________________________

Če imate kronične, nespecifične ali specifične bolečine v hrbtenici (ledveni del, prsni del hrbtenice ali vratu), se srečujete z bolečinami v ramenih, kolkih, kolenih in vam je svetovana nadaljnja vadba pod strokovnim vodstvom, ali pa trpite za kronično boleznijo in bi radi pričeli z gibanjem, prijavite na BREZPLAČNI POSVET in skupaj bomo odkrili kaj je vzrok za vaše težave.

Prijavite se na brezplačni posvet!